Cazul Pungesti

Pentru cei conectati cat de cat la realitatile romanesti este imposibil sa nu se fi intrebat in ultimele zile ce se intampla de fapt la Pungesti, Vaslui. Trebuie sa fii rupt de realitate pentru a nu te intreba ce a starnit aceasta razmerita, rascola sau cum s-o mai fi chemand.
Precizez de la inceput ca incerc sa ma pozitionez in afara oricareia dintre cele (cel putin) doua tabere create in jurul acestui fenomen, insa ambele teorii merita putina atentie:
1) Taranii de la Pungesti sunt manipulati, prin intermediul unor persoane si organizatii interpuse, de catre Gazprom si puternicele servicii de informatii rusesti;
2) Chevron vine cu o soluţie energetică ce ne-ar putea afecta existenţa pe termen mediu şi lung, distrugând echilibrul natural in zona si provocand astfel o reactie legitima din partea localnicilor.

Primul lucru care iti atrage atentia este faptul ca partizanii fiecareia dintre cele doua teorii vin cu argumente a caror logica nu poate fi contestata şi cu probe de natura a sustine fiecare dintre cele doua pozitii.

1) Faptul ca rusilor nu are cum sa le placa ideea de a pierde din cota de piata pe care o au in momentul de fata pe piata gazelor naturale si a energiei conventionale este mai mult decat evident.
Faptul ca au suficienta influenta si suficiente mijloace, conventionale si neconventionale, de manipulare a opiniei publice si de declansare a unor miscari de amploarea celor de la Pungesti este la fel de evident. Mai mult decat atat, exista si antecedente in ceea ce priveste asemenea interventii din partea Gazpromului.

2) Pe de alta parte, sunt la fel de evidente si efectele pe care le are asupra mediului exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Exista o sumedenie de exemple, incepand cu cele din Statele Unite si continuand cu cele din America de Sud, zone prin care Chevron a trecut, otravind mediul prin utilizarea acestei tehnologii.

Totusi cred ca discutia nu se limiteaza la analiza celor doua teorii. Ar trebui sa luam in calcul si alti factori inainte de a trage o concluzie, iar acest lucru il putem face raspunzand la cateva intrebari, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:
1) Avem nevoie de resursele reprezentate de aceste depozite de gaz de sist?
2) Daca da… avem nevoie de o companie americana pentru a ne ajuta sa le exploatam?

In ceea ce priveste raspunsul la prima intrebare, cred ca acesta nu poate fi decat DA, chiar cu riscul de a-i supara pe locuitorii Pungestiului si pe militantii ecologisti de acolo.

Raspunsul la a doua intrebare insa ma tem ca este NU. Am ales, nu stiu de ce, sa fim afectati de un conflict iscat intre exponentii intereselor americane si cei ai intereselor rusesti, uitand de faptul ca, la un moment dat, eram capabili sa luam singuri decizii referitoare la soarta noastra si ca, de-a lungul timpului, am fost capabili sa ne ocupam de exploatarea propriilor noastre resurse fara sprijinul „binevoitorilor” al caror unic interes este, desigur, acela de a ne ajuta pe noi sa sapam dupa aurul din muntii nostri sau dupa gazele de sub campiile noastre.

Oare ce s-o fi intamplat cu universitatile de profil din tara asta, universitati care exportau pe vremuri unii dintre cei mai buni specialisti in exploatarea combustibililor fosili? Parca nu cu foarte multa vreme in urma inginerii formati in Romania erau cautati si apreciati in Orientul Mijlociu, in Africa si in alte zone in care au contribuit la dezvoltarea industriei minierere si a celei petroliere.

Si, pentru a reveni la tema conflictului de la Pungesti, de cand am uitat sa mai vorbim unii cu altii? De cand au ajuns sa ne conduca personaje al caror rol se termina odata cu incasarea comisioanelor oferite de „binevoitorii” de peste mari si tari? Daca exploatarea gazelor de sist este necesara si se poate face in conditii de siguranta, de ce nu s-a straduit nimeni sa le explice oamenilor alora simpli de la Pungesti toate astea? De ce nu si-a batut nimeni capul sa faca o analiza detaliata pe care sa o traduca in cuvinte usor de inteles pentru toata lumea? Daca interesul general este acela de a se valorifica aceste resurse energetice, sunt convins ca se putea ajunge la o solutie agreata de toata lumea. Chiar si o eventuala expropriere ar fi fost rezonabila si posibila, cu o conditie: sa se realizeze legal, adica „cu dreapta si prealabila despagubire”.

Dar asemenea rezolvari nu vor putea fi puse niciodata in practica atata timp cat ministrii din guvernele noastre, indiferent ca vorbim despre USL sau PDL, despre partide de stanga sau partide de dreapta (care, Doamne iarta-ma, o fi de dreapta?!), nu vor reusi sa comunice cu cei care i-au cocotat in scaune decat prin intermediul jandarmilor, inlocuind cuvantul si ratiunea cu bastonul si bataia.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s